En tid av oro

När allt känns sådär obeskrivligt jobbigt och oron gnager i huvudet så är det lätt att stirra sig blind på nuet. Man glömmer lätt bort att man har levt ett liv innan den tid av oro man nu befinner sig i, men också att livet fortsätter förbi det jobbiga. Det finns inget status quo i livet, allting är i rörelse och ingenting kommer att förbli exakt detsamma. Saker och ting kommer att hända, katastrofer kommer ske, döden är fruktansvärd samt oundviklig, men – tiden kommer att fortsätta. Det är en trösterik tanke när allt är jobbigt och en skrämmande tanke när allt är bra.

Vi upplever alla olika sorters oro och i olika hög grad. Vissa har en gnagande oro medan andra drabbas av panikångest. Vissa är totalt obrydda och kanske inte ens ser orosmolnen hopa sig, andra är oroliga mest hela tiden. Ingenting är fel. Oro är mänskligt och den ter sig lika olika som oss individer. Vi behöver respektera varandras oro, det funkar inte i alla lägen att säga att: ”det löser sig”. Ibland ser det mörkt ut, på riktigt. Då är en klämkäck uppmuntran malplacerad.

I en tid av oro så dyker många självutnämnda experter upp. ”Se det såhär, gör sådär, det där ska du inte tro på, lyssna här, läs detta, se där, bry dig inte om det där. jag har minsann hört att…” Ibland blir man hjälpt av en sådan ”expert” och ibland inte. Lyssna inåt. Vad behöver du göra för att din oro ska lindras? Den kanske är högst befogad, men den gör också att du lider och det tar på din energi. Energi som du kanske hade behövt för att möta det du just nu upplever.

Finns det någonting som kräver ditt fulla fokus? Någon aktivitet? Kan du börja motionera eller motionera mera? Kan du att så ofta som möjligt umgås/prata med människor som får dig att må bättre? Inte de som alltid håller med dig i allt och stryker dig medhårs utan dom vännerna som får dig att tänka på annat, bli gladare, bli distraherad. Kan du skriva ned din oro? Det kan låta hopplöst men nån metod kanske funkar för dig, du kanske kan må bättre och inte känna oro en liten stund. Den stunden kan vara värd allt just nu. Så värdefull.

Det må vara jobbigt just nu. Du har rätt till den känslan men du kan hjälpa dig själv genom att höja blicken och lindra din oro.