Höstens tempo

Slår du av på takten eller accelererar du nu? Hösten har ett annat slags tempo än sommarens ystra energi med prunkande överdåd, solsken och långa dagar som ger utrymme för många intryck. Nu sänks både temperaturen, ljuset och energin. Tystnaden blir slående under kyliga höstmorgnar. Allt går ned i vila, utom vi. För vi har ju mycket att göra nu efter semestern. Saker att ta tag i, både hemma och på arbetet.

Tänk om vi också behöver vila då? Efter sommarens bravader. Efter alla projekt som krävt bra väder. Efter alla sociala tillställningar som vi varit på. Hur skulle det vara med lite vila nu? Få lov att gå i ide lite grann? Vila behöver inte betyda ledighet. Det kan vara just så enkelt som att du väljer vila där det är möjligt. Kanske gå upp lite tidigare på morgonen och dricka en kopp kaffe eller te i lugn och ro. Ta en promenad i skogen direkt efter jobbet utan att mellanlanda hemma först. Inte planera in nåt på helgen utom vila.

När vi pratar om behovet av vila så ser det olika ut för oss. Vila kan vara att ligga i soffan och se på tv, men vila kan också vara en promenad med en vän, handarbete, dagboksskrivande, dagdrömmeri, meditation. Vila av kroppen kan innebära passivitet, men vila av själen och sinnet behöver inte vara stilla. Det kan innebära rörelse men i ett sammanhang som ger oss ro.