Tystnaden

Jag sitter vid en fjällsluttning och bara är. Bredvid mig rinner en bäck och jag lyssnar på dess porlande. Det blir som till en lugnande sång. När jag lyfter min blick och slås av den storslagenhet jag ser så tappar jag nästan andan. Vinden blåser och är bara ett naturligt inslag och jag känner hur hela min kropp fylls av kraft igen.

Även mitt sinne får vila, för det jag är med om är naturligt. Vi är genetiskt programmerade att vara i naturen, därför är det inte tröttande med dessa intryck.  

Jag försöker bara att vara här och nu, att bara ta in alla intryck utan att värdera. Det slår mig hur sällan jag faktiskt bara är och tillåter mig att göra detta på andra platser, trots att dom också är lika fantastiska på sitt sätt. 

Vi lever i en tid av överstimulans, där det sällan eller aldrig blir tyst. Vi har ljudmattor runt oss den mesta av tiden, både när vi är vakna och när vi sover. Alla ljud uppfattar vi inte men dom tröttar vårt sinne. Vardagen är full av pling från  pushnotiser, trafikljud och oväsen. Även ljudet av människor som vill påkalla vår uppmärksamhet kan vara tröttande. Förutom allt detta så utsätter vi oss frivilligt för en massa ljud. Tv, musik och umgänge med andra.  

Varför är det så viktigt med tystnad då? I tystnad kan vi komma åt vårat inre på ett djupare plan, detta kan vara både nyttigt men också lite skrämmande. Det är precis som om vår själ hinner ikapp oss och vi får insikter som vi behöver göra något med, och detta kan ju uppfattas som lite ansträngande. 

Forskning har visat att det kan vara bra att då och då aktivt söka tystnad för vår hjärna. Här kommer några saker som som är positiva för vår hjärna med tystnad: 

Tystnad utvecklar nya celler i hippocampus, som är en nyckelregion när det gäller minne, känslor och inlärning. 

Då även låga nivåer av oljud höjer våra stresshormoner och blodtryck och gör oss tröttare, så är det viktigt med tystnad. 

Tystnad gör att hjärnan får vila och då förbättras vår förmåga att bearbeta händelser.  

Tystnad är en förutsättning för att våra tankar skall kunna vandra friare vilket leder till kreativitet och lösnings fokus. 

Fundera på när du senast upplevde tystnad, jag är ganska säker på att det inte händer så ofta. Tystnad behöver inte vara helt tyst men det du hör skall inte dra till sig din uppmärksamhet, det skall bara vara en naturlig del av dig. I naturen är det en avsaknad av människoskapat  buller så där är en utmärkt plats att stanna upp på. I yoga och meditation kan vi också uppleva en välgörande tystnad.  

”Lite är bättre än inget är”, en visdom som vi har så starta nu, vad kan du göra nu? Är det en lugnare stund på morgonen? Är det att skriva av dig i din dagbok på kvällen? Kanske har du möjlighet att åka bort med jämna mellanrum för att få tid med dig själv? Alla har vi olika förutsättningar men tänk på att tystnad är gratis. Det handlar bara om att leta upp den och ta dig tid att utöva den! Lycka till nu.