Antidot & Neutrala tankar

Är du kapabel att ställa dig utanför dina tankar och begrunda dem? Prova att se vad som händer när du ställer dig själv några frågor kring dina tankar. Nu kom en tanke – är den sann? Är den rimlig? Är den skadande eller stärkande? Kan du se på tanken med neutrala ögon? Den kanske inte behöver ha någon betydelse alls. En tanke tar form i vårt huvud men nyss fanns den inte där, den kom ur intet och är egentligen ingenting. Fast den kan sätta igång massa processer i kroppen som kanske inte alls är önskvärda.

Kan du försöka att se dina tankar som rum som du rör dig fritt igenom. In och ut. När du går in i ett rum där allt är rörigt, dystert eller oroligt – föreställ dig då hur du blickar in i nästkommande rum där solen skiner in genom stora fönster. Ett fönster på glänt och en stor nybäddad säng vid det öppna fönstret med krispigt vita lakan i. Hur känns det att lämna det rummet du nyss varit i och träda in i det ljusa friska rummet och slå dig ned på sängen vid fönstret? Om du kan skapa en sådan här plats inom dig så kan du besöka den när du vill och när helst du behöver komma ut ur rummet med alla negativa tankar.

Dalai Lama har så klokt sagt att: när det kommer en negativ tanke, tänk då ut vad en antidot till den tanken kan vara. Vad är motsatsen till det du tänker nu? ”Allt kommer skita sig för mig, jag kommer aldrig lyckas”. Motsatsen till detta blir då att ”allt kommer gå bra för mig, jag kommer att lyckas”. Simpelt kanske men både kraftfullt och svårt på samma gång. Övning ger färdighet som man brukar säga.

Oavsett om du väljer att hålla dig neutral till dina tankar, lämna dom och gå in i din frizon eller hitta ett motgift så behöver du säkerligen lära dig att handskas med dina tankar på ett bra sätt. Vi är få som inte lägger mentala krokben på oss själva.