En Ny Start

infruset-nackrosblad-kopia

 

Årets första dag. Blad nummer 1 av 365 oskrivna kalenderblad. Det här året är varken ett ”bra år” eller ”dåligt år” än. Allt kan hända, verkligen. Idag är för många av oss en symbolisk start på något nytt. En ny start, en ny chans, en ny möjlighet, ett nytt år att fylla med någonting. Vad vill du att ditt nya år ska innehålla? Har du några mål eller önskningar som du vill uppfylla? Lovade du dig själv nåt igår? Vill du ha en förändring i tillvaron?

Det måste inte vara ett nytt år för att skapa en förändring. Varje dag är en ny chans, en potentiell nystart. Blev det inte riktigt som du tänkt dig idag? Du får en ny chans varje dag! Ditt år är som ett tv-spel där du som spelare har 365 liv, när de är slut är det inte game over. Då får du 365 nya liv. Såhär håller det på tills den dagen vi inte finns mer. Reset, re-start, nystart.

Viljan att förändra något i tillvaron eller hos sig själv behöver inte betyda att någonting är fel, längtan efter förändring kan finnas där ändå. Det är okej att vilja ändra på saker, det är okej att önska sig mer, det är okej att prioritera sig själv. En förändring i ditt liv kan ofta spilla över i en slags passiv förändring för människor i din omgivning, detta kanske inte är vad dem omkring dig i första hand önskat men lägg inte undan din önskan. Vi är alla sammanflätade i varandras liv och din önskan om nystart eller förändring är viktig för dig och kanske kan den till och med vara indirekt positiv för din omgivning också. Även om de inte kan se det just nu.

Hur gör jag då? Förändring går ju på ett sätt emot vår natur där vana och trygghet skapar ett inre lugn. Hur ska man börja när det mest känns jobbigt och svårt? Du skulle vilja ha ett annat ”resultat” än det du har nu, någonting ska vara annorlunda. Du sätter uppå ett mål och tanken på uppfyllande av målet föder motivation och glädje. Du ser det framför dig. Sen då? Det är en grov mental skiss och det är svårt att veta var man ska börja. För att lyckas med att nå målet och få till förändringen så behöver vi ställa oss frågan: Vill jag eller önskar jag? Skillnaden på dessa är nämligen om vi vill något så är vi beredda att fullfölja för att nå målet. En önskan är en slags dröm utan en plan. En önskan är dock en bra start och kanske kan den utforskas mer och bli starkare och viljan födas ur önskningen. Sen ska det inte stickas under stolen med att förändring är krävande, det är jobbigt. Fast det kan ju också vara så värt det!

”Inre utveckling är som växtvärk i själen”

När du verkligen vet att du vill så kan en ”loggbok” vara ett bra hjälpmedel. Där kan du skriva upp och planera ditt mål och även sätta upp delmål. Tar det emot längs vägen så kan det vara bra om du har svarat på följande frågor: Vad vill jag förändra, Hur ska jag göra för att uppnå det, Varför vill jag ha den här förändringen? Tappar du siktet så kan speciellt Varför-frågan vara bra att gå tillbaka till. När det tar emot så kan det vara lätt att glömma av varför man gör detta. Känns inte det här med skrivande som rätt metod för dig så kan du istället berätta för någon närstående om dina framsteg. Ha lite kvartalsvis avstämning med mamma eller närmsta vännen.

Nyckeln till framgång är uppföljning och delmål. Detta är något vi ofta glömmer. Efter 6–8 veckor sviktar motivationen och vi förlorar siktet på målet. Visualisera målet ofta, det hjälper dig att ha kvar fokuset och öka motivationen. Är din förändring väldigt stor eller är ditt mål långt fram i tiden? Då kan det vara bra att sätta upp delmål längs vägen. Låt din totala prestation och tidsram portioneras i mindre delar. Räkna bakåt, från det att du nått ditt mål till där du är idag. 2 delmål? 4 delmål? När du nått dina delmål/mål, glöm inte att fira den segern! Flytta inte fram mållinjen när du börjar närma dig den. Ge dig själv cred för det du gjort hittills! Ta ett litet steg idag och ett litet steg imorgon. Varje resa börjar med ett steg. Är du redo att ta ditt första steg? Ett steg mot det din ”nya” tillvaro.