Älskade Hatade Optimist

Regnbåge kopia liten

Vårt mentala tillstånd avgör hur vi ser på Optimisten. Är vi just nu glada och har gott om energi så tenderar vi att se på Optimisten som en inspirerande, hoppingivande, härlig och glad person. Är vi och andra sidan stressade, oroliga eller irriterade så tenderar vi att se på Optimisten som en hopplös dåre. Fast det är precis det som avgör hur vi tar emot Optimisten och hans/hennes ord, hur vi mår just nu.

Ibland är det riktigt irriterande med optimism, när det känns som att man blir tvångsmatad optimism på en sked rakt ned i halsen. ”Tänk positivt!” Det kan bara bli bättre härifrån!” ”En sked till!” Ibland känns det så avigt med optimism så man inte vet vart man ska göra av sig själv. När en person inte är mottaglig för optimism så är det förmodligen riktigt illa ställt. Då är nog en kram på sin plats snarare än några klämkäcka ord eller positiva anekdoter på en sked rakt ned i strupen.

Fast när det inte är kris då? När det bara är lite sådär lagom jobbigt i tillvaron? När vardagen har skavt lite för länge? Kan det då inte vara dags att tänka annorlunda? För din skull. Situationen kanske inte blir bra med en gång, saker och ting kanske inte löser sig direkt men du får i alla fall må lite bättre under tiden. Det kan kännas lite lite lättare – jag lovar. Din hjärna förstår inte riktigt skillnaden mellan tanke och verklighet. Tänker du att allt kommer gå bra så pustar hjärnan ut och blir lugn och glad. Situationen kanske inte har förändrats men du kan må bättre och kanske också klara av situationen bättre.

Varför inte odla lite positivitet? Innan du lägger dig på kvällen, tänk då på allt bra som har hänt. Du kan också skriva ner något varje dag i en tacksamhetsdagbok kan vara bra. När sen allt känns dåligt så kan du gå tillbaka och se att det faktiskt inte alltid varit såhär, det går upp och ned. När du vaknar så kan du med tanken sätta tonen för resten av dagen. Vart vill du lägga ditt fokus? Ett bra sätt att finna fokus är att ta en stund och funderar på vad det är för bra som kommer hända idag och hålla fast vid den tanken.

Optimism är inte tron på tur, det är tron på dig själv och din omgivning. När vi tänker positiva tankar och bemöter livet med optimism så innebär det inte att vi lutar oss tillbaka och tror på att ”turen” ska kicka in och fixa allting. Optimism är hoppfullhet, tro och trygghet i att allt kommer att blir bra. För att hur det än blir så blir det bra. Tillslut.

”Allt blir bra till slut, och om det inte är bra, så är det inte slut ännu”

Ordspråk från Chile