Vikten av Vilan

Morgonstenar kopia

Den här stoltheten och känslan av ”viktighet” i att vara riktigt upptagen, med en fulltecknad kalender och take-away-kaffe i näven påväg till nästa möte. Jag förstår inte den grejen längre. Ibland knyter det sig i huvudet om det bara finns ett ärende per dag att klara av under en hel veckas tid. Alltmer ofta sätter jag mig på tvären och totalvägrar – vill inte! Visst kan man kanske inte strunta i att hämta sitt barn på dagis men många av våra ”måsten” kan vänta. Många ”måsten” kan lämna plats för vila. Tillslut kommer vila bli ett av de där ”måstena”, vare sig du vill eller inte.

När det är som mest olägligt att ta en paus, då är det helt rätt tid att ta en paus! När det är som mest på jobbet, när barnen är som jobbigast, när skolan är som tråkigast, när vintern är som längst – då behöver du vila. Mitt upp i kaoset? Japp, mitt upp i kaoset. Om din sambo eller bästa vän hade det så stressigt och jäktigt som du har det, hur lång vila hade du då ordinerat henne/honom? 2-3 dagar? 1 vecka? 2 veckor? Följ sen din egen ordination. Känns ju ganska snopet om du beviljade din sambo en vecka ledigt och du själv bara får en ledig eftermiddag , eller hur?

”You should sit in meditation for twenty minutes a day, unless you’re too busy; then you should sit for an hour” – Old Zen saying

Det har aldrig varit farligt att ha mycket att göra, bara vi får återhämta oss. Om vi inte tar oss tid för vila är det lätt att vi kommer bort. Vi börjar följa andras vägar och glömmer vad det är vi vill och vad det är vi själva behöver. När vårt stresshormon, kortisol, lägger sig som en dimma över våra synapser så kan vi inte tänka helt klart längre och vi kommer vilse.

I en tid fylld med möjligheter och förväntningar behöver vi ibland avsätta tid för vila och återhämtning. När allt verkar bara flyta in i vart annat behöver vi ha en början och ett slut på saker för att kunna uppleva tillfredsställelse.  Vad sägs om ett dygn i veckan som du inte är uppkopplad över huvudtaget? Eller en kort meditation varje kväll innan läggdags? Eller en planeringsfri helg i månaden. En helg då man bara tar saker som dom kommer, utan tid och utan måsten som är förutbestämda.

Hemligheten med en bra balans i livet är att ta paus innan man behöver ta paus. Det har är en visdom som gör att vi blir mer avslappnade och vilar medvetet och med gott samvete. Vi vet ofta vad som händer nu runtomkring oss, men är vi lika uppmärksamma på vad som händer här i stunden? Vad händer inom dig just nu? Vad behöver du? Mår du bra? En av anledningen till att vi behöver vila är att vi behöver tid att känna in oss själva och återhämta oss. En annan är att vi behöver hitta framtiden. I vilan tänker vi klarare och kan fatta genomtänkta beslut om framtiden.