Går du på autopilot?

Det är en hektisk tid vi lever i. Livet tenderar att bara springer på för oss ibland. Ändå är tiden densamma, bara vår upplevelse av den är föränderlig. Har du känt att tiden bara försvunnit utan att du riktigt har varit medveten om vad du gjort eller hur du hamnade där du är nu? Att vara i nuet har blivit en allt större utmaning då det finns så mycket som pockar på vår uppmärksamhet.   

För en tid sen stod vi ute i naturen med en grupp och beskådade utsikten då en av deltagarna utbrister: 

 ”Här skulle man vara!”

Detta fenomen uppstår då vår kropp är på en plats men våra sinnen är på en annan plats. När vi går på autopilot så är det lättare att vi ”går igång” på saker. Händelser, tankar, känslor eller kroppsliga förnimmelser. Ofta är det ett tankemönster som inte alltid hjälper oss, utan istället gör oss oroliga, nedstämda och på dåligt humör. 

Genom att lära oss att vara i nuet, ögonblick för ögonblick, vara mer medvetna om våra tankar och känslor. Så kan vi uppleva ett inre lugn som vi så väl behöver i en orolig värld. Ett bra sätt att träna upp detta är att använda en mindfulness app. Där kan du ställa in en klocka som påminner dig om att stanna upp och bli uppmärksam på var du är under dagen.

När var du helt och hållet närvarande sist?