Vad kännetecknar en lycklig person?

Varför verkar vissa människor mer lyckliga än andra? Vissa personer dansar sig på nåt sätt igenom livet i någon slags magisk barfotadans. Skrattandes och med glittrande ögon. Vad har dom? Vad gör dom?

Det är givetvis individuellt, men några vanligt förekommande egenskaper hos lyckliga människor är bland annat deras förmåga att vara i nuet. Detta är en förmåga som man kan träna upp över tid, det kommer inte naturligt för särskilt många. Vi behöver ha ett risktänk och identifiera potentiella faror längs vägen. Kan vi särskilja den biologiska funktionen från våra egna tankar så har vi hittat nyckeln. Vi förstår vår oro och rädsla men vi inser samtidigt att den inte har besannats. Den är inte i nuet utan i våra tankar. Det finns också mycket lycka att finna i nuet. Även om vi kan känna lycka när vi tänker på fina minnen eller saker som vi ser fram emot så är nuet så viktigt att vara i. Känna, insupa, lyssna, se, ta in. Att då och då sluta sträva, att bara vara nu. Inte sen.

En annan egenskap hos lyckliga personer är ett positivt mindset. Även detta går att träna upp. Det handlar i grunden om att välja de positiva och stärkande tankarna framför de negativa. Ett positivt mindset innebär inte avsaknaden av negativa tankar, utan ett aktivt val att välja de tankar som gynnar och stärker en. Tror du att en situation kommer bli dålig så blir den säkert det också. Om inte annat så kanske du upplever den så, oavsett hur den faktiskt utspelade sig.

En tredje faktor som påverkar hur lyckliga vi är, är hur väl vi tar hand om oss själva. Värnar vi om oss själva så följer också känslan av värdighet. Jag är värd att vara lycklig. Jag är värd att må bra. När vi tar hand om oss själva så visar vi att vi värderar vårt välmående. Oavsett om det rör sig om att ta en skogspromenad, gå på massage, träna, laga nån god mat till oss själva eller ett bara stanna upp och ta några djupa andetag. Jag är värdig min egen omsorg och uppmärksamhet.

Så – inga lyxbilar, höga löner, dyra kläder, vackra hus eller långsemestrar? Nej, inget sånt. Det är inte det som avgör om vi är lyckliga eller inte. Det kan vara trevligt och njutbart i stunden, absolut. Men vi har träffat allt för många människor som har allt det där, men som ändå saknar lyckan i sitt liv.

Det kan uppfattas provocerande när man inte är mottaglig eller redo för det, men man ”väljer lyckan”. I vissa stunder så är man inte mottaglig, som vid sorg eller kris. Då är det helt naturligt att helt enkelt inte orka att välja, då behöver man bara överleva dagen. Helt förståeligt. Men många dagar i livet så kan du välja att vara i nuet, du kan välja ditt mindset och du kan välja att känna omsorg om dig själv. Om det så bara är hälften av tiden, så blir det i slutändan flera år av lycka. Kanske 40 eller 50 lyckliga år! Det är det värt, alla dagar i veckan. It adds up…