Hängiven oroare

När allt känns sådär obeskrivligt jobbigt och oron gnager i huvudet så är det lätt att stirra sig blind på nuet. Det är lätt att glömma bort att man har levt ett liv innan man hamnade i den jobbiga sits man nu befinner sig i, men också att livet fortsätter förbi det jobbiga. Det finns inget status quo i livet, allting är i rörelse och ingenting kommer att förbli exakt detsamma. Saker och ting kommer att hända, tiden kommer att fortsätta och det är omöjligt att stå helt stilla. Det är en trösterik tanke när allt är jobbigt och en skrämmande tanke när allt är bra. När allt är bra bör man inte tänka så mycket på det utan bara vara i nuet.

Oro inför sånt som ej ännu inträffat eller som kanske inte ens kommer att inträffa är nog den mest kontraproduktiva sysselsättningen man kan hänge sig åt. Ofta är man just det, hängiven sin oro. Oroar man sig inte riktigt ordentligt så är man säkert inte tillräckligt förberedd när det jobbiga väl händer, om det händer. Här har logiker och analytiker ett försprång i orons ädla konst. Identifiering av potentiella problem, hot, faror och katastrofer i ett tidigt skede ger mer tid åt oro. Måla upp ett scenario för en person och fråga sen hur många potentiella utfall det givna scenariot kan ha. Personen kanske svarar 2-3 utfall, den Hängivna oroaren kan säkert redovisa för 9-10 olika utfall på samma scenario.

Om man själv är en Hängiven oroare så är det lätt att bli frustrerad över de som inte oroar sig ”tillräckligt mycket”. Förstår de inte vad som kan hända? Ser de inte katastroftåget komma farandes mot dom i 130km/h? De är ju i fara! Detta stämmer inte alltid, det kan nog snarare vara så att du själv är i fara. Det kanske blir så som du förutspådde och att den drabbade får det lite jobbigt men då tar sig personen ur det och har lärt sig sin läxa. Om det händer igen så kommer personen förmodligen identifiera problemet tidigare. Du och andra sidan har oroat dig alldeles i onödan, allt för många gånger. Oron och stressen härjar i kroppen och gör mer skada än nytta. För hur många gånger har det egentligen gått helt åt helsike? Hur många gånger har du blivit liggande och inte kunnat ta dig upp igen? Den som oroar sig mest vinner inte alltid i längden.

Ja, det må vara jobbigt just nu. Du har rätt till den känslan men du kan hjälpa dig själv genom att höja blicken. Se framåt. På lång sikt så blir allt bra och det går inte att förbereda sig på allt. Låt livet hända emellanåt.