Jämförelse

”En blomma jämför sig inte med blomman bredvid, den bara blommar.”

Med sociala medier så kommer en enorm jämförelsekultur. Nu har vi plötsligt ett kikhål rakt in i andras liv. Det vi avundades tidigare var det som syntes utåt så som utseende, boende, arbete etc. Nu finns det även möjlighet att jämför sig på mer privata plan. Sånt man kanske inte haft samma möjlighet att visa upp tidigare. Vad jag läser för böcker, vad jag äter, hur jag inreder mitt hem, hur jag tränar, vad jag prioriterar i livet och sånt som man inte kunde visa upp för grannen men som man nu kan visa för alla. Här kommer jämförelsen snart smygande in. Vilket fint kök hon har, vilken härlig semester det ser ut som dom är på, vad hon är duktig hela tiden, vad rolig han är i sina videos.

Det är en ständig ström av innehåll som många av oss konsumerar. Vad gör vi med detta? Vad brukar vi göra med kommunikation? Vi sorterar den efter relevans. Är detta relevant för mig? Kan jag ha nytta av detta? Här någonstans så kan det lätt bli för mycket. Tänk dig att hjärnan ständigt gör detta, sorterar allt du ser. Om du då frivilligt utsätter den för det arbetet varje dag då är det inte konstigt om det kan börja att påverka dig negativt.

Hjärnan har också svårt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt när du börjar värdera innehållet du konsumerar. Logiskt sett så vet vi nog att allt vi ser inte är sant, att det finns en baksida av myntet som är dolt för oss. Fast tar vi verkligen det i beaktning varje gång som vi sorterar? Börjar vi inte tillslut vänja oss och tro på det vi matar oss själva med?

Vi sorterar inte bara kommunikation, vi sorterar även människor. Vi tror oss veta att: hon inte är typen som yogar, han alltid är sådär glad och lycklig, hon alltid vet vad hon pratar om etc. Fast jag skulle ju aldrig placera någon i ett fack! Eller?

Vi placerar även oss själva i ett sammanhang, jag är en person som lever såhär och gör det här. Då kan vi ju sålla bort dom som publicerar innehåll på sociala medier som inte överensstämmer med det facket jag själv placerat mig i. Jag gör minsann inte sådär, det där passar inte mig för jag gör på det här sättet. Där kom jämförelsen in även på det omvända. Vissa går till och med så långt att de ger varandra digitala tjuvnyp om de ser sånt som inte passar dom.

När det kommer till facket av människor som vi ser upp till, vill vara som eller avundas så kräver det kanske ingen större analys. De har det också tufft ibland, de i sin tur avundas, det finns mer där än vad som visas. Det kanske till och med är så att de du avundas egentligen inte har vad du verkligen vill ha?

Om du slutar att se på andra för en stund, om du slutar att jämföra nu, om du slutar att tävla och mäta dig med andra, om allt det bara försvann och kvar stod du – i din renaste opåverkade form. Vad händer då? Vem är du då? Vad skulle du gjort annorlunda?