Någon annans lycka

Avundsjuk på någon annans lycka? Även om vi inte vill göra samma ansträngningar som någon annan, kan vi ändå bli avundsjuka eftersom vi jämför oss, ser bara resultaten och har egna drömmar och mål. Avundsjuka är en mänsklig känsla som kan komma automatiskt när vi ser någon ha något vi också vill ha, oavsett hur de fått det. Man kan också känna avundsjuka trots att man egentligen inte vill ha det som den andra personen har. Bara det att personen har hittat sin väg till lycka i livet kan göra att missunnsamhet och avundsjuka river i bröstet. Du kanske inte alls vill driva ett Bed’n’Breakfast men så gör helt plötsligt din vän det och stormtrivs med sin nya tillvaro. Även om det inte är din dröm så kan det kännas jobbigt. Lever du din dröm?

Avundsjuka kan uppstå av flera skäl:

Vi jämför oss ofta med andra. När vi ser någon ha något vi önskar, kan vi känna att vi saknar något, även om vi inte vill göra samma saker.

Vi ser ofta bara resultatet av någon annans framgång och inte allt hårt arbete som ligger bakom. Då är det lätt att bli avundsjuk på resultatet.

Även om vi inte vill göra samma uppoffringar, kan vi ändå känna att det är orättvist att någon annan har något vi önskar oss.

Avundsjuka kan också spegla våra egna drömmar och mål. Vi kanske inte är redo att göra samma uppoffringar just nu, men vi skulle fortfarande vilja ha samma resultat.

Även om avundsjuka är en helt normal känsla och herregud, man är ju bara människa – så är det verkligen inte schysst eller särskilt klädsamt att visa sin avundsjuka öppet. Personen som är måltavla för din avundsjuka kan ju känna det som att du inte unnar henne eller honom det som gör hen lycklig. Hur snällt är det? Om man istället tänker – hur kan jag också hitta det som ger mig den typen av lycka som jag ser hos personen i min närhet? Vad handlar det om egentligen. Du kommer nämligen aldrig nå dit du vill och vara lycklig om du härmar någon annan. Då lever du bara någon annans liv och sanning, inte din egen.