Pausa innan du måste pausa

Är du bra på att ta pauser? Tar du paus varje dag? Många av oss är ganska dåliga på att ta paus och håller, bildligt talat andan i väntan på en lugn stund. Som om en yttre kraft skulle ta tag i det åt oss. Som skulle föra oss upp till ytan och hålla oss under armarna medan vi drar några välbehövliga andetag. Så funkar det inte. Du måste själv bryta genom ytan.

När det känns som att paus inte riktigt hinns med – då är det oftast rätt tid att ta en. När mötena avlöser varandra, när det rings och mailas. När det dras i en. Pausa.

Visst kan det vara svårt att se kollegor eller familj stressa förbi, viljan att hjälpa till kan då vara överväldigande. Fast ibland måste korthuset få lov att falla. Om du går undan och allt faller, då finns det mycket större problem att lösa. Det får inte lov att hänga på en person.

Du ska inte behöva sjukskriva dig eller gå in i väggen för att ta paus. Pauserna måste komma innan, långt innan. Både praktiska och mentala pauser.

Med praktiska pauser så menar vi det som händer runt dig, du kanske går undan med en kopp kaffe en stund, tar en promenad på rasten, kompar ut efter lunch någon dag.

Mentala pauser är när du slutar tänka på och grubbla på jobb eller privatliv. Den här typen av paus kan nästan vara svårare att få till men den är minst lika viktig. Om inte mer.

Ofta så är det våra tankar och känslor kring vår situation som vi måste pausa ifrån. Detta gäller givetvis inte alla men många spär på stressen själva. Vi gör oss sjuka med våra tankar och vårt mindset med andra ord. Kliv utanför dina tankar en stund och se på dem för vad de faktiskt är, de är tankar. Låt dem komma men låt dem sen passera.