Vårrensning

Våren är härlig för dom flesta av oss. Visst finns det dom som kämpar med sin allergi och andra som blir lägre i humöret med tanke på alla kommande förväntningar och krav, men det vi vill lyfta fram är vårens möjligheter. På våren är det liksom att man vaknar upp ur en halv dvala som den mörkare årstiden har inneburit. Ofta vill vi städa upp, vi vill rensa ut och förnya runt oss. Vi vill ”så för att skörda”, för det vet vi är viktigt för vår överlevnad. Vi kan säga att vi får en naturlig kraft för allt detta, använd denna kraft för att sedan återhämta dig. Att ta pauser under resan är en viktig förutsättning för att orka och ha lusten kvar.

Även om vi rensar runt oss så får vi inte glömma att vi även har ett inre som behöver rensas upp och städas ur ibland. Vad är det egentligen för gamla tankar och idéer som du burit med dig som var sanna då men inte gagnar dig nu? Eftersom vi människor vill ha det enkelt så tänker och gör vi som vi är vana vid utan att reflektera på om denna tanke eller handling är gynnar oss nu, lustigt eller hur?

Här kommer två frågor att fundera över när du skall rensa ut:

  1. När du skall rensa bland alla saker du skaffat dig kan du fråga dig själv: ”Har jag verkligen användning för denna sak? När använde jag den senast eller när kommer jag att använda den igen?”

2. När vi skall rensa ur vårat sinne kan du fråga dig: ”Är den här tanken bra för mig, gynnar den mig. Är det min egen eller är det bara något jag har fått lära mig? Ibland har vi en tendens att medvetslöst acceptera vad andra säger och tycker om oss men vad säger mitt hjärta, är det verkligen verkligheten?

En fördel när vi har rensat upp är att vi känner en lätthet i sinnet efteråt. En gång läste jag något i stil med att ”ting tar tid”, detta gäller även för tankar, dom skäl tid från oss om dom inte gynnar oss.

Lycka till med din upprensning och glöm inte av att ta en paus och njut av det du har åstadkommit.