Anpassar vi oss för mycket?

Många av oss är anpassningsexperter, det verkar som om vi svenskar är extra bra på det dessutom. Vi är ett mycket flexibelt folk och vi är snabba på att rätta oss in i leden. Det är ingen fara, vi fixar det, jag löser det, det gör inget, det är okej. Jajemän, skon i kläm! Fast är det verkligen okej? Vad skulle hända om du sa nej istället? Tala om att det där passar faktiskt inte dig, du föreslår att vi gör på ett annat sätt. Nu skruvar flera av oss på sig. Vi vill ju inte vara till besvär.

Vilka anpassar vi då oss efter? Partner, familj, vänner, kollegor, grannar, bybor, avlidna släktingar? Vi gör alla saker som ”ska göras på ett visst sätt”. Vi serverar den klassiska gamla maten på högtiden för annars sätter sig familjen på tvären. Vi gör så som farfar alltid gjorde, att farfar varit död i 20 år spelar mindre roll. Vi täcker över tatueringen vi haft sen tonåren så inte mamma ser. Vi har en välklippt gräsmatta som grannarna kan avundas, trots att vi egentligen hade viljat täcka hela tomten med grus och kratta feng shui-mönster. Vi rättar oss in i den rådande kulturen på arbetsplatsen, trots att den är overkligt mossig och bakåtsträvande. Vi kör på de gamla traditionsenliga semesterplanerna för gud nåde den som vill vara spontan!

Om vi skulle föra lite statistik på detta. Varför inte ha en anteckning i mobilen och dra ett streck för varje gång vi går med på nåt som vi egentligen inte har lust med. Ett streck varje gång du anpassat dig. Visst, i vissa situationer behöver vi anpassa oss. På jobbet till exempel, men även där finns det situationer som inte kräver anpassning. Du kanske tackar nej till att gå med ut och äta lunch, du vill kanske hellre spara de pengarna, äta din lunchlåda och sluta 30 min tidigare. Om det är svårt att säga nej i sådana situationer så är det ypperliga övningstillfällen.

Ganska så snabbt så blir det ett fint litet staket av anpassningsstreck. Är de väldigt många? Då kanske det är dags att bryta sig loss lite grann. Kommer du bli mindre omtyckt om du anpassar dig mindre? Förmodligen inte. Om du ändå skulle bli det – screw them. På riktigt, de flesta av oss curlar vår omgivning tillräckligt ändå. Det är okej att lyssna inåt och göra annorlunda, säga nej, prova nåt nytt, ändra sig, avboka, omboka. Lite mindre anpassning kan ge många positiva effekter. Så som mer tid, mindre stress eller en gladare individ. Eller alla ovanstående. Våga prova vettja!