Är du lycklig nu?

Vad tycker du om ditt liv, precis så som det ser ut just nu? I denna stund, denna helt vanliga torsdag, söndag eller vilken dag i veckan det än må vara. Är du tillfreds med din tillvaro? Är du lycklig?

Livet väntar inte på någon, det är sen gammalt. Livet struntar blankt i om du väntar på att hitta en partner, få ett nytt jobb, renovera huset, köpa båt, köpa större bil eller ta den där långresan för att vara lycklig. Livet väntar inte på dig och det kommer obönhörligt att fortsätta, vare sig du är med på tåget eller inte. Står du kvar på perrongen och väntar på bättre tider? Snälla, kliv på tåget…

Det kan vara svårt ibland, när måstena hopar sig, när inkorgen svämmar över, när bankkontot nästan visar minus, när kroppen värker och själen tappat fotfästet. Tro mig, jag vet. Fast hur jobbigt det än blir så har du ingen tid att förlora. Börja planera, börja ta tag i saker och framför allt – sålla bort allt som inte är viktigt! Det är förmodligen mer än vad du tror. Sätt ingen prestige i att ha en fulltecknad kalender, det leder alltför ofta till utbrändhet och det är inget vidare liv.

Känner du att detta verkar klämkäckt och total verklighetsfrånvänt? Då vill jag vänligt men bestämt påminna dig om att det finns människor som just i detta nu lever denna månaden, denna veckan, denna dagen som sin sista och tar tillvara på varje sekund av den. Hon absorberar varje doft, varje samtal, varje synintryck tills solen går ned en sista gång för henne.

Livet blir inte alltid som man tänkt sig och kanske hade det varit bättre om vi började skissa upp och planera våra liv utifrån känslor? Bara en grov skiss, för det blir ju aldrig 100% som vi tänkt – eller hur? Istället för att skriva en lång lista över hur du vill att din drömpartner ska vara, hur vill du känna när du är tillsammans med någon? Istället för att fokusera på en titel i yrkeslivet, hur vill du må på jobbet och vad för slags känsla vill du eftersträva?

Om vi plockar bort alla substantiv och bara låter känslorna få vara kvar. Hur vill du då känna? Hur kan du uppnå den känslan? Vad kan du göra annorlunda för att känna den känslan av lycka, lugn, tillfredsställelse, glädje oftare? Finns det nåt du kan göra redan idag? Behöver du hjälp, be om hjälp. Gör vad du kan för att ditt liv ska bli bättre nu, inte sen, nu.