Minimal Digital

Hur mycket skärmtid har du per dag? Har du vågat kolla? Om du inte vet och skulle gissa, vad gissar du på då? Totalt 1h/per dag? 2h? 3h? 4h? Gå in och se efter nu, var det som du trodde? Detta är då bara telefonen. Har du ett jobb där du sitter vid en dator så kanske du spenderar 10-12h varje dag framför en skärm. Vad får du för känsla när du tänker på det?

Vi är ju egentligen bara djur och i detta hänseendet så är vårt beteende inte helt olikt hundars beteende vid klickerträning. Klickerträning innebär att positivt beteende hos hunden betingas med ett klick från en liten dosa. Alltså inte helt olikt pling och notiser från våra telefoner. Vår hjärna slår små volter av positivitet. *PLING* ”Åh, ett meddelande!” *PLING* ”Han likeade min bild!” *PLING* ”Nån skickade en snap till mig!” *PLING PLING* Vårt belöningssystem i hjärnan går på högvarv.

Det är dock inte alla meddelanden och notiser som innebär något positivt för oss. Personer som löper risk att hamna i beroende kan ha väldigt svårt att värja sig från lockelser som bokstavligen läggs i hennes/hans hand varje dag. 24/7. Barn som blir mobbade i skolan har ingen fristad i hemmet längre, på grund av digitaliseringen så möjliggörs mobbing dygnet runt och inte bara under skoltid. Terrorn slutar aldrig.

Digitaliseringen har verkligen kommit med så mycket gott och ont på samma gång. Som med Pandoras ask så släpptes den ut att härja fritt. Det ska bli spännande att se tillbaka på den tiden vi lever i nu och se vad vi tänker om den när vi ser på den i backspegeln. Vi kommer nog förundras över oss själva. Som så många gånger förut.

Givetvis finns det så mycket positivt med den lättillgänglighet som vi upplever genom våra telefoner och datorer. Vi kan tillförskaffa oss så mycket kunskap, inspiration, gemenskap, nöje, kärlek och så mycket mer. Med bara några knapptryck! ”I’ve got the whole world in my hand” får en helt ny mening här.

Fast hur var det nu med de där 2.5h skärmtid per dag som du hade? Är det timmar som har gett dig något på riktigt positivt? Eller har du bara klickertränat dig själv? Har du blivit inspirerad och sen gått och gjort nåt praktiskt av det du sett? Har du återupptagit kontakten med en vän som du inte pratat med på flera år? Vad har de där timmarna gett dig som är av faktiskt värde?

Om du skruvar lite på dig och tycker att detta är lite småjobbigt, så var lugn – det finns lösningar. I de flesta telefoner kan man lägga in begränsningar. Det finns tidsbegränsningar på appar. Du kan lägga in skärmfri tid. Du kanske kan börja smått med en halvtimme varje kväll? Mellan 18.30-19.00 så har jag skärmfri tid. Är det görbart? Detta kan ju sen utökas med 5 min varje vecka tills du når en mängd skärmtid som känns rätt för dig. Eller du kanske kan göra en pakt med en vän eller familjemedlem? Den här tiden öronmärker vi för den här aktiviteten, då får inte telefonerna vara med. Tumme på det?

Den där personen som tar upp och kollar mobiltelefonen sjuttioelva gånger inne på biosalongen och bländar alla är ju ganska störig. De där föräldrarna som tagit med barnen till caféet och nu sitter nedsjunkna med mobiltelefonerna medans barnen ”ensamma” fikar på sina chokladbollar och Festisar, de är ju ganska tragiska. Den där vänninan som alltid ska stajla sin mat, sin drink, din mat, din drink, sig själv och sen ta en bild innan ni kan hugga in på läckerheterna, hon är ju ganska så jobbig ändå. När man tänker efter så vill man ju inte vara den personen, eller hur?

Det är lätt att bli blind för sitt beteende och vänja sig. Tillslut är det inte konstigt längre, hur man håller på. Alla andra gör ju så! Måste man vara som alla andra då? Kan man inte börja titta upp mer? Vara mer närvarande? Se sina barn i ögonen när de pratar med en vid matbordet. Umgås med sin partner i soffan. Vara minimalt digital de stunder när telefoner och datorer inte ger något av faktiskt värde.