Dr.Natur tar emot dig nu..

Naturens läkande krafter har vi väl alla hört talas om. När man tänker på det så är det lätt att tankarna vandrar iväg till diverse hopkok av granskott, mystisk örtmedicin och shamanism. Riktigt så avancerat behöver vi inte göra det för att dra nytta av naturens hälsofrämjande egenskaper. Det ger mycket bara av att dyka upp. Bara av att besöka en skog. Bara att vara.

På senare tid så har vi i Sverige börjat höra termen ”skogsbad” lite här och var. Vissa spa-anläggningar och hälsocenter runtom i landet har hakat på och erbjuder nu konceptet. Konceptet startades för över 40 år sedan i Japan, ”Shinrin Yoku”. Detta till följd av ”Karoshi” – death caused by overwork or job-related exhaustion. Eller på svenska: död till följd av överarbete. De japanska myndigheterna såg hur en stor mängd av dess invånare dog trots att de i övrigt verkade helt friska. Hjärtsvikt och hjärtattacker bland unga blev allt vanligare. Lösningen: terapiskogar.

Vissa sorters träd sägs avge ämnen som stärker våra mördarceller. Vårt egna försvar mot sjukdomar, även svårare sjukdomar. Vilken fantastisk tanke, att ett träd kan hjälpa oss att läka oss själva. Det finns säkert jättemycket spännande forskning på ämnet som vi är ivriga att ta del av. De omedelbara hälsofördelarna som man sett är sänkt blodtryck, minskad ångest, stressreduktion samt bättre fokus.

Hur funkar då Shinrin yoku (skogsbad)? Man kan antingen leta upp en förening eller organisation i närheten som ägnar sig åt detta för att göra det i gemenskap med andra och få guidning eller så går man helt enkelt en skogspromenad på egen hand. Välj med fördel en skog eller ett grönområde där du vet att det sällan vistas jättemycket folk, försök att hitta en plats där du kan få vara ostörd en stund. Sätt telefonen på ljudlöst, lyssna inte på musik, prata inte med någon. Lyssna istället till skogens ljud. Hur ser det ut runtomkring dig? Hur luktar det? Kan du hitta en plats att sätta dig ned och vila.

Ge dig själv en såpass lång stund så du verkligen kan känna att din puls sjunker. Vänta tills dina tankar långsamt stillas en aning. Ge det lite tid. Ge skogen lite tid på sig att ge ditt immunförsvar en boost. Blir du istället stressad? Känner frustration? Ångest? Ilska? Då är du på helt rätt plats. Detta visar bara vad mycket du behöver detta.

I skogen är du bara ett djur. Där finns inte titlar och där spelar din kalender, dina måsten och krav ingen som helst roll. Det är något väldigt avväpnande och tröstande i det. I naturen är du bara du, en individ avskalad av alla de etiketter som du själv och samhället satt på dig. När du tystnar och bara är, då kan behandlingen börja. Den är gratis och mottagningen har öppet 24/7. Välkommen.