Team

Vilka personer ingår i ditt team? Din partner? Dina föräldrar? Bästa vännerna? Kollegorna? Tjejerna i bandylaget? Grabbarna på byn? De flesta av oss ingår i ett eller flera team. Personer som vi delar en slags gemenskap med, personer som förmodligen har liknande motiv och drivkrafter som vi själva har i just den konstellationen. Eller inte.

På jobbet ingår vi oftast i ett team som har ett gemensamt mål. Målet är kanske inte något som vi själva har satt utan av en arbetsgivare eller chef. Vi ska göra något tillsammans, färdigställa något, prestera något. I team. Det här teamet har vi säkerligen inte valt själva och det skapar friktion. ”Han gör inte sin del. Hon är så rörig och gör alltid fel. Han kan helt enkelt inte samarbeta”. Känns det igen?

I ett team så måste man inte ha samma åsikt, man måste inte vara överens, man måste kanske inte ens göra på precis samma sätt. Någon kanske kommer på ett nytt bra sätt! Vi är alla olika men vi kan fungera i team ändå, så länge vi har respekt för varandra. Vi är varandras arbetsmiljö och jag måste ta ansvar för hur jag är som kollega men också vårda mitt team.

Samma sak gäller i hemmet. Vi har alla ett individuellt ansvar för att vara bra ”team mates”, som backar upp, hjälper till, tar en för teamet och driver på framåt. Sen är man inte alltid sams och håller inte alltid med varandra men man kan ändå vara ett team och bestämma sig för det. Vad är bäst för teamet? Kan det även vara det som är bäst för mig på lång sikt? Ja eller nej.

Givetvis ska inte individen tappas bort i detta – du är viktig. Du ska inte ”offra” dig. Det är dock så mycket fokus på individen i samhället idag så det gör nog inget att tänka lite extra på teamet ”mänskligheten” i både stort och smått denna månaden.