Leda andra och leda sig själv

Vad innebär det att vara en bra ledare? Hur många gånger i ditt liv har du träffat på en riktigt bra ledare? Hur är dina egna ledaregenskaper? Det kan tyckas som att en ledare bara ”är”. Som om att bra ledare föds till det. Fast är det verkligen så, eller kan man öva upp sig och utveckla sitt ledarskap? Vi tror det, till 100% görbart.

Så vad karaktäriserar en bra ledare? Här finns det givetvis plats för egna åsikter men egenskaper som många kan vara överens om karaktäriserar en bra ledare är: relationsbyggare, utvecklande coachning, inspirerande, bra kommunikatör, god lyssnare, skapa ansvarskänsla på individuell nivå såväl som i team, god samarbetsförmåga, motiverande.

Oavsett om du leder en miljonindustri, ett fotbollslag, en familj eller dig själv så gäller det att börja med dig själv. Hur kan du göra för att skapa en bättre relation till medarbetarna/laget/familjen/dig själv? Kan du gå en kurs i coachning eller kommunikation? Vågar du fråga andra vad de tycker om ditt ledarskap? Även dem som du kanske inte riktigt är ”on the same page” som?

För även ledare behöver lära sig att ta emot feedback, inte bara ge feedback. Hur ska ditt ledarskap annars kunna utvecklas om alla bara sitter tysta och nickar? Vill de följa dig, på riktigt. Eller gör de det för att de måste. Alla har inte turen att välja sin ledare och ledaren kan inte alltid välja sina medarbetare eller lagspelare. Om man inte är med från start vill säga. Det är sällan fallet, man kommer oftast in i en befintlig konstellation och får göra ”det bästa av situationen”. Du kanske inte hade valt Lasse, men nu är han där och även han ska med på tåget.

Varför är det bra att vara en bra ledare? Det låter lite jobbigt, kan inte alla bara göra som jag säger? Hm, jo visst men då kommer bolaget på sikt att göra förluster i förlorad produktivitet pga av bristande motivation hos de anställda. Laget kanske förlorar sin bäste spelare till motståndarlaget. Familjens kvällar kanske fylls med gräl och igenslängda dörrar. Du kanske hamnar i en negativ spiral där du inte tar dig framåt.

Ett gott ledarskap får så många positiva följder att det är ren idioti att inte utforska och utveckla det.