Är du redo nu?

När blir man egentligen redo? Vad behöver hända för att det ska kännas som ”rätt” tillfälle? Jag trodde att man skulle bli redo med åldern. Vad fel jag hade. Nu är jag ”framme” vid en viss ålder då jag trodde att jag skulle besitta vissa egenskaper och göra vissa saker, men jag är minsann inte redo. Jag känner mig fortfarande tveksam och rädd inför att ta stora kliv i livet.

När jag är 30 år då kommer jag att vara såhär, när jag är 40 år kommer jag göra det där, när jag är 50 år så kommer jag ha allt det här. Det är ju på ett sätt både sant och falskt. Så länge du åldras så förändras du, det går liksom inte att komma ifrån. Du måste vara extremt isolerad för att inte förändras med åldern. Förändring gör dig mer rik på kunskaper och gör dig på ett sett mer redo.

Fast enbart åldrande ”doesn’t do the trick”. Du behöver också bli utmanad för att bli redo. Det behöver vara lite jobbigt och skava lite för att saker och ting ska hända. Det kan låta självklart men ibland glömmer man. Oavsett hur gammal man är så kan vem som helst känna sig rädd för att våga. Våga att ta det där steget, ta den där kontakten, sluta, börja. Vad det än må vara.

Du blir inte redo, du gör dig redo.

Vårt tips är att inte vänta på att bli redo med tiden. Det kommer förmodligen inte kännas lättare nästa vecka, nästa månad, nästa år. Förr eller senare så måste man testa vingarna och våga flyga. Hur vet en fågel när den är redo att kasta sig ur boet? Vissa är superduktiga på att satsa och våga och kastar sig ut ur boet med mer fjun än vingar, bildligt talat. Vissa har ett vingspann som en örn men tror sig ändå inte kunna flyga. Var inte som örnen, testa lite. Prova. Det kan gå bra så mycket fortare än vad du tror. Då kanske du i slutändan har sparat dig själv 10 år av tvivel.