Att hjälpa

Vi mår så bra när vi får hjälpa någon, när känslan av mening finns med i bilden men känslan av uppoffring inte gör det. Jag har hjälpt någon annan, det kändes inte jobbigt och personen som blev hjälpt uppskattade verkligen det – en varm gosig boll av lycka fyller maggropen. Jag tror verkligen att vi kan förbättra vårt eget mående genom att förbättra andras. Kanske vet du inte hur du kan få dig själv på bra humör ibland, då kan det vara en god idé att hjälpa någon annan att må bättre. Glädjen smittar och du själv blir också gladare och stärkt av att du har gjort en liten skillnad i någons vardag. Detta får dock aldrig bli till en självutplånande aktivitet. När du hjälper någon annan så får inte känslan av uppoffring finnas med i bilden för ofta. Någon gång ibland är normalt men helst så sällan som det bara går.

Att hjälpa är näst intill en självisk handling, för att utförs den rätt och utan känsla av uppoffring så ger det dig minst lika mycket som det gör för den du hjälper. Det behöver inte vara någon stor hjälpinsats för att göra skillnad i både ditt liv och för personen du hjälper. Du kanske kan hjälpa någon nu inför jul? Någon kanske inte kan ta sig iväg för egen maskin, du kanske kan hjälpa den personen att handla julmat samtidigt som du handlar din egen? Du kanske kan skänka en julklapp till barn som inte får några julklappar? Du kanske kan skicka en tågbiljett till någon du vet skulle vilja vara med sina nära och kära? Du kanske kan ge en julgran till änkan i grannhuset som gärna hade haft gran om hon fortfarande kunde köra bil och hämta en? Du kanske kan bjuda hem någon som annars hade suttit själv på julafton?

Det finns så mycket positiva effekter av att hjälpa andra, både för dig själv och för dem och det behöver inte vara märkvärdigt för att göra skillnad. Lyssna, se, värna och hjälp dina medmänniskor och låt dem hjälpa dig!