Vikten av kunnighet

Hur kapabla är vi egentligen? I en värld av självhjälpsböcker och gör-det-själv TV-program. Det finns instruktioner och guider till precis ALLT! Från att göra din egen chiapudding till hur du uppfostrar ditt eget barn. I denna värld av ”know how” och all världens kunskap i byxfickan så är det förvånande få människor som skulle klara sig två dagar utan el. Eller ett dygn i skogen.

Hur kommer detta sig? Förmodligen beror det på att vi inte behöver kunna någonting utantill längre. Vi behöver inte sitta på massa nedärvd kunskap. Vilket är lite synd, för med kunskap så kommer en trygghet och en inre styrka. ”Jag är kapabel, jag vet att jag klarar av saker och jag besitter stor kunskap – I got this!”.

När vi inte behöver kunna någonting så sätter vi vår tilltro till andra för att ge oss den information och hjälp vi behöver. Detta skapar ett beroende. Det är nog inte så konstigt att så många människor är osäkra på sig själva och på sin egen förmåga. ”Det verkar ju som att det finns så väldigt många andra människor som verkar ha stenkoll på vad de sysslar med. Jag har nog egentligen ingen koll…”

Vad gjorde vi innan alla hemmabyggareprogram, lär-dig-det-ena-och-andra-böcker, kurser i Gud vet vad? Var vi helt inkapabla då? Nej. Rom blev byggt och mycket annat därtill. Vi har provat och felat. Vi har ärt kunskap. Vi har satt vår tillit till oss själva och till vår egen förmåga. Vi är fortfarande rätt så bra, även om vi har blivit lite smått förvirrade av digitalisering och ett spänt världsläge.

Vårt tips till dig – lita på din magkänsla. Du gör säkert helt rätt 4 av 5 gånger. Se om ditt hus och utveckla skills som tar dig framåt när det går bra och håller dig flytande när det går dåligt.