Du fixar dig

DSC_1031

 

Hur många gånger har vi inte hört att ”man inte kan förändra någon annan”? Med detta menas ju att personen i fråga inte vill förändra sig och därför misslyckas försöket av förändring. Precis samma sak gäller dig själv. Du kan säga att du borde göra det ena eller andra, att imorgon ska du ta tag i saken, nästa månad ska du börja på ny kula, nästa år ska bli mitt år… Det blir det inte om du inte fixar det. Du är ingen annan människa imorgon, om en vecka, om en månad eller kanske ens om ett år. Om inget drastiskt händer, som skakar om dig riktigt ordentligt så kommer du vara precis samma person som du är just nu. Det kommer vara lika svårt att ta första steget mot förändring imorgon som det är idag.

Förändring sker när man gör någonting annorlunda mot hur man alltid gjort. Inre förändring eller själslig förändring är en av de absolut svårast förändringarna man kan genomgå. Att vända blicken mot dig själv, inåt. De flesta människor lever sina liv med blicken fäst utåt, mot andra än sig själva. Kanske tänker man på hur man uppfattas av andra, vad andra tror och tycker men sällan tänker man på vad ”jag” tycker om ”mig”. Jag menar inte för dig att se på dig själv med kritiska ögon utan istället med en neutral, snäll och öppen blick. Förstår du dig själv och dina val? Är du ärlig mot dig själv?

Ibland har vi haft blicken fäst utåt alldeles för länge och vi har tappat fotfästet. Förtvivlat söker vi svar på vad som hänt. Varför gick det så fel? Hur hamnade jag här? Varför har jag inte det andra har? Varför är jag inte lycklig? Svaret finns nästan alltid på insidan. Vågar du titta efter? Ibland behöver vi hjälp i vårt sökande, det kan vara så mörkt och rörigt i vårt inre att vi inte ens ser handen framför oss. Hur ska jag någonsin hitta några svar här? Jag vågar inte titta efter vad som finns där inne, jag kanske hittar något jag inte vill hitta…

När det känns riktigt svårt så kan det vara bra att ta hjälp av någon annan. En partner, en förälder, ett syskon, en vän, en coach eller mentor. Någon som är ärlig mot dig och som bryr sig. Någon som tar dig i handen och leder ner dig på den där slingriga vägen, som finns där med ett litet ljus i handen genom mörkret. Du måste själv vandra vägen, du måste själv göra jobbet, du fixar dig. Hur jobbigt det än kan låta så är det upp till dig. Lika väl som du inte kan förändra någon annan, så kan ingen annan förändra dig. Du förändrar dig. Du lär dig att få insikt i hur du och dina val, beteenden och tankar skapar ringar på vattnet i ditt liv och påverkar din framtid, dina relationer och ditt liv i det stora hela. Ibland med lite hjälp.