Skilsmässomånad

M-A-S-2004-09-19 182300 kopia

 

September är tyvärr månaden då flest par separerar. Efter sommarens uppsluppna semesterdagar så är nu vardagen ett påtagligt faktum och kanske rannsakar du som många av oss andra din tillvaro. Många par håller ihop över sommaren, står ut lite till – för att sen separera till hösten.

Denna text vill vi inte ägna åt separation och skilsmässa utan istället till ”relationsvård”. För många så kanske det är försent för det, men inte för alla.

Så – hur får man det egentligen att funka? Det finns inget recept för ett ”lyckat äktenskap”, om det ens finns ett sådant. Vi vet alla att vi på individnivå inte alltid är 100% varje dag, varje vecka, varje månad och varje år. Precis samma sak gäller för två personer och relationen dem emellan. Det är sällan 100% bra. Det går alltid upp och ner, både i smått och i stort.

Ett 80+ par fick frågan: – Har du någonsin övervägt skilsmässa? Svar: – Nej, men mord… Efter några år tillsammans så kan nog flera av oss skriva under på mord. Eller åtminstone råka ”glömma” sin partner någonstans och sen åka hem utan henne/honom. Det kom dock ett gott råd från det äldre paret.

”Tillgodose varandras behov”

Låter ju ganska enkelt och självklart? Fast kanske ändå inte? Efter några år ihop så är det lätt att glömma att ens partner har behov. Vi kör ju bara på, han är ju bara där, hon har aldrig sagt nåt om det tidigare etc. Fast alla har vi behov och önskningar. Får vi inte det vi behöver för att må bra och känna glädje i våra relationer så blir vi tillslut bittra och börjar tröttna på alltihop.

Fast det krävs ju lite mer än att tillgodose behov för att vårda en relation. Från ett 60+ par fick vi rådet att:

”Involvera varandra”

Låt er partner vara involverad i beslut, tankar eller aktiviteter i ert gemensamma liv. Lämna inte henne/honom utanför, bjud in. Om partnern inte visar intresse eller förståelse på direkten, försök igen. För ER skull. Om ni gör saker gemensamt och tar gemensamma beslut så växer ni tillsammans och inte på varsitt håll.

Om man kan tillgodose varandras behov och involvera varandra så har man en bra grund att stå på men givetvis behöver man se sig själv i relationen. Från ett 30+ par kom rådet:

”Se din egen del”

Ibland är det lätt att få tunnelseende där man bara ser sin partner och hennes/hans brister och fel, men man vänder sällan blicken och ser på sig själv och sin egen del i relationen. Har jag varit den bästa, gladaste och mest stöttande partnern den senaste tiden? Vad kunde JAG ha gjort annorlunda? Är jag en sån superpartner som jag förväntar mig att min partner ska vara? Gör jag alla rätt? Är jag aldrig irriterande? Troligen inte.

Fortfarande så är detta inte allt och även om man som par skulle vara BÄST på att tillgodose varandras behov, involvera varandra och se sin egen del så finns det fortfarande så många fler aspekter som spelar in i en relation. Det finns ingen quick fix eller en specifik mall som passar alla, men tar man dessa råd till sig och överväger dem så kan de hjälpa till på vägen genom livet med en partner.