Fokus

Fokuserar du på helheten eller på delarna? Det är väldigt lätt att fokusera på en specifik del i tillvaron, oftast den som kanske skaver lite. Som ett gruskorn i skon så gnager den sig in i foten. Hur liten den än må vara så blir det svårt att njuta av promenaden. Det samma går för livet i stort.

Om du delar upp ditt liv i olika delar, delarna kan se olika ut men ett förslag kan vara: boende, partner, barn, fysisk & psykisk hälsa, vänner, arbete, njutning, hobby, relation till dig själv, ekonomi, föräldrar etc. Om då något inte riktigt är så som du vill ha det, stirrar du dig då blind på just den delen? Upptar det dina tankar mer än vad som kanske är sunt? Det är dags att flytta fokus.

Säg att 8/10 delar av ditt liv ändå är bra, skulle du då ge ditt liv underkänt? Nej, såklart inte. Ditt liv är ju 80% bra. Varför är det då så svårt att vila i det? Inte lägga allt fokus på den/de delar man är mindre nöjd med? Det kanske till och med är delar som inte går att påverka? Eller inte går att ändra på precis just nu.

Släpp det. Stanna upp vid sidan av stigen, knyt upp skon och häll ut det lilla gruskornet. Se dig omkring. Låt foten läka, låt själen läka. Fortsätt sen att gå.

Den mänskliga hjärnan vill lösa problem, den vill fokusera på att hitta lösningar. ”Om jag bara kommer på hur jag ska förändra detta så blir allt bra. Om jag bara inte kände såhär så skulle allt vara toppen. Om jag ändå bara hade det där, gjorde detta eller kunde det. Då skulle allt vara bra, då hade jag varit lugn och lycklig”.

Tills nästa gruskorn letar sig in i skon…

Om du minns tillbaka till de stunderna i livet då du varit riktigt lycklig och ett rus gått genom kroppen, så är det förmodligen korta stunder? De kanske sträckte sig över ett par timmar eller några dagar? Var allt annat i livet bra just då? Eller var ditt fokus bara här och nu i stunden?

Skapa de stunderna, möjliggör för de stunderna, underlätta för de stunderna att komma till dig oftare. Du väljer vart ditt fokus ska ligga, på helheten eller på de enskilda delarna.