Höstdepp

Påverkas du också av mörkret och kylan? Med novembers intågande så blir mörkret allt mer påträngande. Vi drar oss tillbaka in i våra hem igen och gör det bästa vi kan med tända ljus och fluffiga filtar. Fast hur mycket hjälper det egentligen? Några små värmeljus kan aldrig mäta sig med den oerhörda energi som solen ger allt levande. Vi behöver mer.

Så vad gör man när orken inte finns där för att uträtta någonting? Tillåt dig själv att ha en sån dag, en dag är okej. Det får lov att vara så och imorgon är en ny dag. Fast när den nya dagen kommer så är det dags att ta itu med den där hösttrötta hjärnan och kroppen. Även om det tar emot så behöver vi få göra saker och träffa andra för att må bra.

Välj några små men givande aktiviteter som du kan färdigställa på 30 min, 60 min respektive 90 min. Det kan vara att gå ut och äta middag med din partner, åka till simhallen och simma några längder, läsa ett kapitel i en bok som du gillar, baka något gott, gå en långpromenad, ringa en vän som du inte pratat med på länge, gå på ett yogapass. Välj minst 2-3 aktiviteter varav 1 är en fysisk aktivitet. Planera in och skriv in dom i nästkommande veckas schema. När du fullföljt veckan och det är söndag så planerar du in nya aktiviteter till veckan därpå. En vecka i taget. Korta aktiviteter som färdigställs – check!

Det viktiga är att det är aktiviteter som du ser ett värde i, även om du är höstdeppig och inte har lust så kan du ändå se hur detta kan vara bra för dig. Är det relativt korta aktiviteter så kan de alltid planeras in i schemat och inte avfärdas med att ”du inte har tid”. Är det bara 2-3 må-bra- aktiviteter i veckan så kan de läggas på dagar då det är lite mindre och är de dagarna ändå lite hektiska de med så kan det vara 30- eller 60 minuters aktiviteter. Det går att lösa, om du inte tror mig så kan du kolla upp din skärmtid och dra loss 30 min från den tiden.

På resor och i möten med människor från andra länder så har jag många gånger fått frågan om vi svenskar vant oss vid mörkret och kylan. Nej, svarar alltid jag. Jag vänjer mig aldrig. Det är en kamp varje år. Det blir aldrig lättare, men man får göra sitt bästa för att göra det lite lättare. För bryter vi ner hösten och vintern till dagar så kommer inte imorgon vara lättare att tacklas med än idag. Varje dag av hösten och vintern som vi lyckas hålla våra rutiner igång och tar hand om vårt välmående resulterar i en lite lättare säsong av mörker.