Logga Ut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu är det semestertider och många har ledigt. Ett helt år kanske har gått sedan du hade en lång sammanhållen semesterperiod. Du kanske har laddat för semestern sen i påskas. En del av oss har skrivit och aktiverat frånvaromeddelandet i Outlook.

”Hej! Tack för ditt mail. Jag är på semester och är åter på måndag 7/8 v.32. Vid brådskande ärenden vänligen kontakta receptionen. Med vänlig hälsning.”

Det här är din stund. Din välbehövliga vila. Låt ingenting inkräkta på det, du bestämmer. Smygläs inte jobbmail hemifrån, det drabbar främst dig som i och med det bryter din vila. Träffa inte kollegor och prata jobb under semestern. Har du en relation med en kollega även privat slut då en pakt med den personen, inget prat om jobb när vi är lediga. Den som nämner jobbet under semestern får böta 50kr till kaffekassan, after work-kassan?

Fast det är ju inte bara jobbet som ibland pockar på vår uppmärksamhet under semestern. Det plingar ju i mobilen och datorn ändå, trots ledighet. Hjärnan är på ständig jour. PLING! Var det där min? Vem är det som vill nåt? Vad ska jag göra? Alltid redo!

Du skulle nog må bra av att logga ut, på riktigt. Börja med att stänga av notiserna och ta endast emot samtal. Börja på din första semesterdag med en halvdag; förmiddag, eftermiddag eller kväll är upp till dig. Gör detta i två dagar. Tredje till femte dagen har du notiserna avstängda under 2/3 av dagen. Under helgen har du notiserna avstängda hela helgen. Efter helgen kan du avsätta en kort stund 15-30 min till att läsa igenom eventuella meddelanden från helgen. Om du känner dig redo så kan du under andra semesterveckan stänga av mobilen helt och hållet under några timmar varje dag och fortsätta med att ha notiserna avstängda 1/3, 2/3 och 3/3 av dagen.

Detta kommer kännas svårt till en början då många av oss är mer eller mindre beroende av att ”hålla koll” på mobilen och allt som händer på sociala medier. Likväl som vi har tränat upp oss själva till att alltid plocka upp mobilen, likväl kan vi träna om oss. Ge det lite tid, för du behöver den tiden till dig själv.