Munken och Avicii

Är ditt liv allt du önskat? Om nej, är det så att du glömmer nåt då? Är det inte så att du redan uppnått flera saker som du önskat? Du kanske en gång drömt om kärlek och tvåsamhet och att du nu lever med en partner. Du kanske drömt om starkare självförtroende eller vissa personliga kunskaper, har det inte utvecklats de senaste 5-10 åren? Om du tänker tillbaka på allt du önskat genom livet, har du inte då, vid något tillfälle uppnått något utav det?

Problemet och styrkan i oss människor är att vi är i ständig rörelse. Vi vill framåt, blickar framåt och i det så glömmer vi ofta hur långt vi kommit och allt vi uppnått hittills. Om du lever i illusionen att om bara mitt liv ser ut såhär ___ så kommer jag vara lycklig, då kommer du gå miste om så många år av lycka. Om jag bara bor där, jobbar med det där, har det där, kan detta – då!

Risken med denna illusion är att du kommer gå miste om en massa glädje över det du redan har och att när du väl är framme så har målet flyttats igen och du får aldrig landa i den där lyckan som du tänker dig. När det skaver i min tillvaro, när jag känner att något saknas eller när jag känner en längtan efter något och snuddar vid tanken att bara det blir så som jag tänker DÅ kommer jag vara lyckligare.

Då brukar jag tänka på Avicii, Tim Bergling. Han gjorde det han älskade, var väldigt framgångsrik, kunde köpa sig vad han ville, hade partner och vänner. Han var också djupt olycklig och led av mental ohälsa som tillslut tog hans liv. Spelade det nån roll att han enligt vissa hade ”allt”? Nej.

Min andra tanke går till munken. En buddhistisk munk har ingenting. Inget eget hem, ingen flickvän eller pojkvän, ingen karriär och inga materiella ting. Ändå kan munken uppleva sitt liv som rikt och vara lycklig. Detta är säkerligen inget som kommer av sig själv så fort den orangea klädseln tagits på, utan det kräver förmodligen övning.

Så – kan du vara lycklig nu? Utan allt det du drömmer om. För att sedan vara lycklig även då, när du uppnått ett eller flera av dina mål och önskningar i livet.