När det inte blir som du tänkt

Foto: Roland Johansson

När du gör ditt bästa men misslyckas ändå. När du kämpar och kämpar men inte går i mål. När du hoppas på det bästa men det värsta händer. När du finner kärleken men kärleken dör.

Vad ska du göra? När livet ”sviker” och du står där med händerna längs sidorna, tankarna snurrar och halsen är tjock av gråt. Ibland blir det inte som vi tänkt, hoppats eller trott. Vi kommer alla möta motgångar, svåra tider och tragedier.

Vi signade inte upp oss för det här frivilligt – till livet. Vi bara råkade födas in i det en dag. Vi bara hamnade här, gråtandes och skrikandes. Vem frågade oss om vi ville detta? Ingen. Högst ofrivilligt så kryssar vi oss genom livet. Vi tar beslut, tvivlar, faller, reser oss igen, tar nya beslut, räds, lyckas, misslyckas, skapar minnen, glömmer, sviker, stöttar, reser bort, hittar hem, skaffar barn, uppfostrar, famlar, gråter, skriker, skrattar, älskar…

Detta är livet. Brutalt, orättvist, kaos, oförståeligt, svårt, underligt, nyckfullt, ovisst, utmanande, flyktigt, spännande, roligt, glädjefyllt, romantiskt, underbart, fantastiskt och ditt!

När allt flyter på och går som planerat så är livet inte så svårt, men när det inte gör det – hur hanterar du det då? Vi bör lära oss att hantera besvikelser, för det är livet. Hur hanterar du motgångar? Vår förmåga att hantera besvikelser och motgångar varierar under livet, men om vi inte har fått träna på det blir vi sårbara personer.

Det blir alltid bra – tillslut.