När träffade du Dig senast?

DSC_3128

 

När träffade du dig själv senast? När hade du egentid med dig själv utan distraktioner? Du kanske håller lite halvkoll på när du träffade dina vänner senast. Vem det var som bjöd hem vem på middag senast. När det börjar bli dags att hälsa på svärmor och svärfar igen. Fast när avsatte du tid för att umgås med dig själv? Har du ens gjort det?

De flesta av oss tappar bort oss själva flera gånger under livets gång. Vi strövar på där i våra liv och precis som med föräldrar och små barn på stormarknader så är en borttappning väldigt lätt hänt om man är lite distraherad och har tankarna på annat håll. Då får vi be någon att ropa ut i högtalarna att någon är borttappad och vart man kan hitta personen. Om den här personen är du själv då? Om det är du som inte hittar dig? Vem kommer och hämtar Dig då?

Det kanske verkar konstigt men du är egentligen den enda personen du har. Relationen med dig själv är den enda relationen du garanterat kommer ha livet ut. Precis som att alla andra relationer i ditt liv behöver vårdas så behöver även relationen till dig själv vårdas. Det är så många kriser i livet som bottnar i en brist i relationen med sig själv. Kriser som kanske kunde ha undvikits. Sårade känslor hos andra som kunde ha ogjorts.

Hur umgås man med sig själv då? Hur lär man känna sig själv? Precis som med alla ”nya” bekantskaper så behövs ett stort mått lyhördhet. Börja med att ställa öppna frågor, som du skulle göra med en person du träffar. Vad gillar Jag att göra? Vad har Jag för intressen? Vad jobbar Jag med? Jaha, gillar Jag mitt jobb? Inte det, vad skulle Jag vilja göra istället? Vad gör Mig glad? Vad gör mig ledsen? När mår Jag som bäst?

Prova att hitta på saker på egen hand. Gör det du gillar att göra men gör det själv. Gå en promenad, ta en tur på stan, åk iväg någonstans, ta en fika – umgås med Dig.

Under tiden som du umgås med dig själv så kanske du inser att du gillar att umgås med dig själv och att du borde göra det oftare. Det kan dock vara så att du upptäcker att du inte gillar dig själv… Det är här livets alla distraktioner kommer in i bilden. Om du bara är distraherad hela tiden och har tankarna på annat håll så behöver du inte lyssna, du behöver inte se, du behöver inte känna – och snart har du tappat bort dig själv.

Det är läskigt att möta sig själv. Fast grejen är att den du möter skulle kunna vara din allra bästa vän. Om du bara lyssnade på Dig mer. Om du bara är snäll mot Dig. Om du bara är ärlig mot Dig. Om du bara frågade Ditt hjärta om råd oftare. För när man frågar hjärtat – då frågar du Dig och då får du det bästa svaret.