Påverka det du inte kan påverka?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det händer ständigt saker i vårt liv som vi inte kan påverka, ändå kan vi inte låta bli att försöka påverka det som händer. Vi knuffas och stångas med våra liv tills vi är helt slut. Sällan flyter vi bara med. Om du för en stund skulle sluta streta emot och bara låta dig föras med, vart skulle du hamna då? Vad skulle hända då? Tror du att ”det värsta” skulle hända? Vad är det värsta som kan hända?

I vår strävan att försöka påverka allt som händer med oss och runt oss så tappar vi lätt fokus och går in i detaljer. I stunden kan händelsen på jobbet kännas stor och övermäktig men om vi kopplar bort vår strävan att försöka påverka det som händer – kan vi då tänka klart? Kan en enkel väg framåt öppna sig för oss utan våra försök att påverka det som händer?

Givetvis är det ingen bra idé att sätta sig med armarna i kors och strunta i allt men att försöka påverka allt och oroa sig över sånt som kanske inte ens har hänt är en meningslös energidränering. Du har säkert sett den illustrativa bilden av det här buddhistiska förhållningssättet till oro:

Do you have a problem in your life? > No > Then don’t worry.

Do you have a problem in your life? > Yes > Can you do something about it? > Yes > Then don’t worry.

Do you have a problem in your life? > Yes > Can you do something about it? > No > Then don’t worry.

Ibland är dina egna tankar kring det som händer det enda du kan påverka. Oro löser inga problem och även om det för stunden kan kännas bra att älta och oroa sig så är det kontraproduktivt. Oro leder lätt till stress och stress är nedbrytande. Du blir alltså sämre rustad för att lösa problem och jobbiga situationer om du oroar dig. Om du istället håller en positiv eller neutral syn på det som händer och tränar dina tankar så kommer livet kännas mer lätthanterligt, även när det är motigt och tufft.