Städa i livet

Detta är för många en tid av förnyelse och en möjlighet att städa ut det gamla. På nåt sätt så syns skiten i hörnen extra tydligt såhär i början på året. Hur ser det ut här egentligen? Dags att städa ut och rensa! Även om mycket av vintern är kvar så är våren snart här med ljuset. Ljuset kommer med ny energi och nya möjligheter.

Det är inte bara i våra hem vi behöver göra en ordentlig utrensning då och då. Vi behöver även göra det i andra delar av vårt liv. Rensa bland måsten, rensa bland jobbuppgifter, rensa i kalendern och kanske rensa i umgängeskretsen? En redig rensning i hemmet är ju dock också på sin plats emellanåt. Det kan lugna ett ”rörigt inre”. Om det är prylar som vi vill rensa ut så kan vi använda följande väletablerade metod: Dela upp det som skall bort i tre högar – Spara, Släng, Skänk. Det som hamnar i de två sistnämnda kategorierna SKA lämna fastigheten, inte smygas in i garaget eller upp på vinden igen…

När vi skall förändra saker i våra liv behöver vi först se på hur det är och vad vi vill ha kvar, så att vi inte, av iver kastar det vi egentligen mår bra av. När vi ser tillbaka på hur det har varit eller vad vi har haft, så är det viktigt att vi utvärderar snarare än att vi kritiserar. När vi är kritiska till det som varit så bryter vi ner oss själva istället för att vara tacksamma för det vi har haft. Det är viktigt att förstå att vi gör så gott vi kan. Vi fattar beslut under rådande omständigheter och ibland behöver vi omvärdera de besluten. Det blir inte alltid som vi tänker oss, det är okej. Gör om, gör rätt.

Tankeövning:

För ditt inre – se hur du kliver ur dig själv och ställer dig öga mot öga med dig själv. Den här personen som står framför dig. Förtjänar den stress? Förtjänar den oro? Om inte – vad skulle du råda den här personen att göra? Vad kan den här personen rensa bort? Mitt råd till dig lyder ___________.

Nu kliver du in i dig själv igen och följer det rådet du nyss gav dig själv. Om du kommer på andra tankar nu så får du upprepa övningen tills du lyssnar på dig själv.